DANMARKS KONGERÆKKE

FUN FACTS

HOLD MUSEN OVER BILLEDERNE FOR AT SE FUN FACTS OM DEN DANSKE KONGERÆKKE
Knud den Hellige er den eneste danske konge, der er kanoniseret, dvs. kåret til helgen af paven i Rom.
Christian 1. kunne kun blive konge, hvis han giftede sig med sin forgængers enke, Dorothea af Brandenburg.
I alt 22 danske regenter ligger begravet i Roskilde Domkirke. Kun i Saint-Denis kirken i Paris findes der flere kongegrave samlet på ét sted i verden.
Selvom utroskab var ulovligt, var det frem til midten af 1800-tallet helt normalt, at danske konger havde en eller flere elskerinder.
I store dele af middelalderen havde kongen ingen fast base. Han rejste konstant rundt i riget med sit store følge af hoffolk og livvagter for at indkræve skatter og afgøre retlige stridigheder.
9 danske konger blev dræbt, mens de sad på tronen. Det sidste kongemord fandt sted i 1286.
I slotsparken ved Frederiksborg står en sten, som Christian 4. rejste til minde om den dag hans hustru, Kirsten Munk, nægtede ham adgang til sovekammeret.
Mange af de tidlige danske konger er faktisk født i udlandet. Først efter kong Hans kom på tronen i 1481, har alle danske konger været født inden for rigets grænser.
Margrethe 2. er opkaldt efter sin mormor, kronprinsesse Margareta af Sverige, og ikke Margrete 1, som mange måske tror. Hun har tilmed fået samme kælenavn som sin mormor, nemlig Daisy.
I Sverige er Christian 2. kendt under navnet "Christian Tyran"
Uægte børn af Christian 4., Frederik 3. og Christian 5. kunne typisk genkendes på deres efternavn, Gyldenløve, der skulle afspejle deres kongelige ophav.

.

Frederik 6. forbød opsætningen af offentlige postkasser, da han frygtede, at "kåde mennesker" ville ulejlige postvæsnet med at sende breve til ikke-eksisterende personer.

HVORFOR HEDDER KONGERNE CHRISTIAN OG FREDERIK?

Du har måske undret dig over, hvorfor vores konger går fra at have navne som Erik, Knud og Valdemar til skiftevis at hedde Christian og Frederik – hvilket de har gjort de sidste 500 år. Svaret er en blanding af tradition og tilfældigheder.

I løbet af 1400-tallet blev det almindeligt at opkalde sønner efter deres bedstefædre i de tyske fyrstehuse. Traditionen slog rod i det danske monarki, da Christian 1. (1448-1481) fra Huset Oldenborg i Nordvesttyskland blev valgt til konge. Han var selv var opkaldt efter sin farfar, Christian 5. af Oldenburg, og videreførte traditionen ved at navngide sine sønner efter deres oldefædre: den ældste Hans (døbt Johannes) efter sin farfar, Johannes af Brandenburg, og lillebroren Frederik efter deres mors farfar, Frederik 1. af Nürnberg.

Hans’ søn blev Christian 2. Men han måtte flygte i eksil, hvorved tronen gik til Hans’ lillebror Frederik 1. Siden da har traditionen med skiftevis Christian og Frederik været fast forankret i kongehuset. Men ikke alle førstefødte kongesønner overlevede til at overtage tronen – og her kom tilfældighederne i spil.

Et godt eksempel er Christian 4., som traditionen tro opkaldte sin førstefødte søn efter sin far, Frederik 2. Desværre døde drengen som lille. Den næste tronfølger blev herefter prinsen Christian. Men Christians store forbrug af alkohol kostede ham livet, før han kunne sætte sig på tronen. Den næste konge af Danmark blev derfor Christian 4.’s tredje søn, som tilfældigvis hed Frederik (3.). 

Hvad angår Frederik 10 afviger mønstret. Han skulle oprindeligt have heddet Christian for at forsætte traditionen med de skiftende kongenavne. Men ifølge Jens Andersens bog Under bjælken ændrede kongeparret mening i sidste øjeblik og valgte navnet Frederik, så antallet af konger med de to navne forblev lige – nemlig ti af hver.

Det ikoniske “Firkongebillede” fra 1899, som viser de første fire konger af det glücksborgske dynasti. Den nybagte prins Frederik (9.) ses i armene på sin oldefar, Christian 9, flankeret til højre af sin søn, Kronprins Frederik (8.) og sit barnebarn Prins Christian (10.) i en alder af 29 år. Billedet er taget af hoffotografen Carl Sonne ved Prins Frederiks barnedåb i 1899.

se også

Brug rabatkoden CHRISTIAN4 og få 10% rabat og fri levering